-
Rammerne for Struer Skolehjem
Struer Skolehjem ligger et stenkast fra Limfjorden i naturskønne omgivelser. Grunden støder helt ned til fjorden, og vi har egen båd. Der er mange sjove og hyggelige kroge, og stedet emmer af sjæl blandt andet, fordi nogle af bygningerne er helt tilbage fra 1906, hvor Struer Skolehjem blev grundlagt.
Skolehjemmet ligger på en stor grund med plads til forskellige aktiviteter. Vi har bl.a. egen cross-bane, fodboldbane og plads til forskellige dyr. Vi har også træ- og metalværksted, gymnastiksal og egen klub med poolbord og bordtennis. Beliggenheden ved fjorden indbyder til mange forskellige vandaktiviteter alt efter årstiden. Der er således mulighed for såvel at fiske, bade, skøjte ol.
Her er plads til børn og unge i aldersgruppen 6-23 år med sociale, emotionelle og adfærdsmæssige udfordringer. Der tilbydes både længere og kortere forløb - og der er mulighed for akutanbringelser og aflastning.
Den interne skole underviser inden for folkeskolelovens rammer med tilpasning efter den enkelte elevs ressourcer og potentialer. Der er mulighed for at tage eksamen. Struer Skolehjem har SFO-ordning.
Du er altid velkommen til at kontakte forstander Torben Norup og viceforstander Henrik Bitsch på 96842400 for yderligere informationer. -
Værdigrundlag
Skolehjem har i efteråret 2018 arbejdet med Etikos for at skabe et værdigrundlag, som tager udgangspunkt i både de stærke værdier og den løbende metodeudvikling blandt andet i samarbejde med Socialstyrelsen, Center for Mentalisering og VIA.
”Etikos har samarbejdet med Struer Skolehjem om at lave et værdigrundlag og lave de indledende implementeringer i praksis. Det var afgørende for Struer Skolehjem, at værdierne bliver brugt som afsæt for at reflektere og håndtere hverdagens praksis og dilemmaer.
Værdigrundlaget er lavet, så det lever op til de værdimæssige forventninger, der er til området i dag og med en etisk balance, der er med til at sikre samtidigt fokus på det enkelte menneske, på fagligheden, selv- og medbestemmelse og på helheden og skolens målsætninger. Værdierne beskriver, hvordan medarbejderne vil arbejde for at komme i mål med deres kerneopgave.
Min oplevelse er, at Struer Skolehjems medarbejdere er gået til opgaven med stort engagement og lyst til at agere etisk kvalificeret i deres arbejde.”
Interview med Struer Skolehjem om nyt værdigrundlag i samarbejde med Etikos
Interview d. 24 oktober 2019 med forstander Torben Norup og projektkoordinator og pædagogisk ansvarlig Charlotte Egemose og Mette Rosendal Strandbygaard, Etikos:
https://etikos.dk/interview-struer-skolehjem/
For nærmere viden om Etikos: -
Målgruppe
Målgruppen omfatter generelt børn og unge med sociale, emotionelle og adfærdsmæssige vanskeligheder bl.a. begrundet i omsorgssvigt.
Typisk er målgruppen kendetegnet ved uhæmmede og ukritiske kontaktformer med deraf følgende lav selvtillid og selvværd. Børnene/de unge vil ofte være karakteriseret ved at vise en ujævn kognitiv profil.
Mere specifikt er der tale om:- Opmærksomhedsforstyrrede børn/unge
- Børn/unge med specifikke indlæringsvanskeligheder og specialskolebehov
- En særlig afdeling med en gruppe af børn/unge med IQ på 50-70
- Aldersgruppen 6-18 år med mulighed for efterværn efter det 18. år
Børnene/de unge har alle forskellige problematikker med sig i livsrygsækken. Der kan være tale om vanskeligheder, der har givet anledning til frustrationer i hjem og skole. Hos børnene/de unge ses ofte ændringer i deres følelsesliv, personlighed, kontakt og adfærd.
I deres fremtræden vil børnene/de unge have vanskeligt ved at afstemme sig socialt - bl.a. at hæmme impulser og vil fremstå med massivt behov for opmærksomhed og behandling i forhold til empatiforstyrrelser og ringe selvværd. Affektudbrud og udadreagerende adfærd vil tillige være en del af børnene/de unges adfærdsrepertoire.
Børnene/de unge har typisk ikke tillid til (voksen-)verden omkring sig og har behov for til stadighed at blive bekræftet i at tro på, at omgivelserne ikke nødvendigvis indebærer svigt - at de voksne er til at stole på.
Når dette er sagt, er der tale om børn/unge, der trods omgivelsernes svigt og lavt selvværd har ønske om at være som alle andre og gøre det bedste, de kan for at lykkes med livet.
Målgruppen omfatter ikke:- Vidtgående fysiske eller psykiske handicaps
- Massive misbrugsproblemer
- Udvklingshæmning med kromosondefekt som f.eks. Downs
-
Skolen
Struer Skolehjems interne skole har plads til ca. 30 elever, og klassekvotienterne spænder fra tre til fem elever pr. klasse.
Undervisningsministeriets læseplaner danner udgangspunkt for undervisningen, som for det enkelte barn tager afsæt i en individuel undervisningsplan. Enhver undervisning og tilgang til elever på vores skole tager udgangspunkt i elevernes kognitioner (grundtanker om egen formåen), ressourcer og den anerkendende tilgang. Der er de samme krav om at deltage i de nationale folkeskoletests. For de ældre elever gør det sig gældende, at UU-vejledning (Ungdommens Uddannelsesvejledning) tilbyder samtaler om uddannelses- og beskæftigelsesmæssige muligheder til de unge og forældrene.
Udbuddet af valgfag er meget varieret inden for kreative, musiske og idrætsprægede områder. For eksempel tilbydes der motocross, fiskeri, musik, madlavning, sløjd osv. Struer Skolehjem har bl.a. eget idrætsanlæg.Hver morgen starter skoledagen med fælles morgensang i skolens aula, og torsdag morgen er der altid fælles løbe-/gåtur for alle elever (både interne og eksterne elever), og efterfølgende spiser alle morgenmad sammen.
På Struer Skolehjem er der Fagisklassen. Fagis er et tilbud til de lidt ældre, som er kørt fast i den mere almindelige skolegang og også et tilbud, som gennem praktikker kan bane vej for en uddannelse på et senere tidspunkt.
Skolens lærerteam har faglige kompetencer, der strækker sig fra eksamensforberedelse, over integrering af elever i lokale folkeskoler til praktisk-faglige undervisningsforløb i nært samarbejde med lokale og engagerede praktik/læreplads-samarbejdspartnere f.eks. håndværkere.
Alle fastansatte er uddannede i kognitiv, ressourcefokuseret, anerkendende pædagogik, og der tages altid udgangspunkt i elevernes individuelle forudsætninger samt i samvær og relationen til børnene.
Vi håndterer alt fra kortere faglige udredende engagementer til længerevarende forløb med garanti for faglig udvikling og etablering af understøttende relationer.
De fleste børn går på vores interne skole, men det er også muligt at gå i almindelig folkeskole, produktionsskolen eller lignende.
Eksterne elever
Har vi ledige pladser, optages tillige elever, som ikke er en del af vores døgntilbud på Skolehjemmet.
Som ekstern elev tilbydes individualiseret undervisning på lige fod med de interne elever.
Formiddagsmad og middagsmad er inkluderet. Formiddagsmaden spiser alle eleverne sammen, mens middagsmaden for de interne elevers vedkommende spises på afdelingerne, mens de eksterne elever spiser sammen i spisestuen.
Lærerne
Alle lærere er seminarieuddannede og i besiddelse af et højt fagligt niveau og stort engagement.
Vi vægter det faglige niveau inden for specialundervisning og har mange års erfaring for netop denne form for undervisning. -
SFO
SFO'en er en del af Struer Skolehjems heldagsskoletilbud. Den er hjemmehørende i egne lokaler tæt ved fjorden. SFO'en har fri adgang til alle Struer Skolehjems aktivitetstilbud som f.eks. motocross, værksted, multibane, legeplads osv.
SFO'en har åbent fra kl. 6.30-15.30 dog fredage til kl. 15.00. Der er mulighed for pasning i ferieperioder. I SFO'en er der tilknyttet pædagogisk personale. SFO'en er normeret, så der er mulighed for at opdele børnegruppen, tage på ture og lave differentierede aktiviteter.
Der er frugtordning/eftermiddagsmad.I SFO'en arbejdes der ud fra de samme pædagogiske rammer og metoder som hele Struer Skolehjem.
For yderligere informationer omkring kan forstander Torben Norup kontaktes, 96 84 24 00.
-
Afdelinger
På Struer Skolehjem har vi tre hovedafdelinger.
I princippet er afdelingerne aldersintegrerede, men i praksis er det endnu sådan, at Nr. 13 rummer de ældste, da det er Struer Skolehjems efterværnstilbud. Efterværn kører efter § 76. Alle børnene har eget værelse.
Hver afdeling har seks til ti børn og sin faste stab af pædagoger, der bemander afdelingen hele døgnet - om natten er der sovende nattevagt.
Fjordglimt
Solhøj
Tagskægget
Aflastning Elmely
Aflastningsforløb kan aftales på både hverdage og i weekender og giver barnet/den unge en tryg mulighed for socialt samvær med andre børn/unge. Der er en fast dagligdag med struktur og forudsigelighed og forskellige former for aktiviteter sammen med de øvrige børn og unge på Struer Skolehjem.
Naturskønne omgivelser
Struer Skolehjem ligger et stenkast fra Limfjorden i naturskønne omgivelser. Vi har bl.a. egen cross-bane, fodboldbane og plads til diverse dyr. Der er mange sjove og hyggelige kroge på stedet, da det er gamle bygninger. Beliggenheden ved fjorden indbyder til mange forskellige vandaktiviteter alt efter årstiden. Der er således mulighed for såvel at fiske, bade, skøjte ol.
Vi prøver at indrette den enkelte afdeling så familielignende som muligt. Vi går rigtigt meget op i børnenes værelser, så det ser pænt ud, og de føler sig hjemme. -
Dagligdagen
Dagsplanen er genkendelig og forudsigelig med sine faste punkter: Morgenvækning, bad, morgenmad, oprydning, skolegang, middagsmad på afdelingen, skolegang, eftermiddagskaffe, stilletime, frie aktiviteter, aftensmad og sengetid.
Torsdag morgen er der altid fælles løbe-/gåtur for alle elever (både interne og eksterne elever) og efterfølgende spiser alle morgenmad sammen.
Ud over at holde orden på eget tøj og værelse har børnene - afhængig af alder og formåen - faste daglige pligter som: Borddækning, opvask og støvsugning af fællesarealer.
Hvis det vurderes, at det enkelte barn kan klare en aktivitet uden for Struer Skolehjem, skabes der mulighed for dette. Det kan være i den lokale ungdomsskole, eftermiddagspraktik hos en lokal håndværker eller butik, avisrute el.lign.
Derudover bliver børnene motiveret til på et forpligtende plan at deltage i en af byens klubber. Det kan være aktiviteter lige fra bordtennis, badminton, dans, skydning, over cross, boksning, kajak og svømning - mulighederne er mange i Struer og omegn.
Afdelingen danner rammen for indlæring af sociale færdigheder, som børnene er udfordret på. Spisemanerer, omgangstone/former og behovsudsættelse er stadigt tilbagevendende temaer for samtaler og øvelser i afdelingsregi.
Barnets primære voksne på afdelingen er kontaktpædagogen, som har enetid med barnet. Enetid bruges til alt fra samtale om personlige problemer til tøjindkøb. Kontakten til barnets familie vil også som hovedregel blive varetaget af kontaktpædagogen. Minimum en gang månedligt er der målsamtale med barnet/den unge, hvor der udarbejdes mål, delmål og snublemål i samarbejde med barnet og i tilknytning til handleplanen for den enkelte.
Børnene bliver således dagen igennem bakket op af en solid voksenstøtte. En støtte der tilgodeser børnenes individuelle psykiske og fysiske behov. Der lægges stor vægt på voksenstøtte i forbindelse med børnenes udvikling af sociale kompetencer. Derved støtter de voksne det enkelte barn i at oparbejde en stadig større evne til at indgå i positive relationer.
De unge på Solhøj og nr. 13 gives selv ansvaret for at komme op og afsted til uddannelse dog altid med en voksen som back-up. De unge trænes i at få pengene til at slå til ift. et 14-dages budget, hvor de skal planlægge indkøb og madlavning. Der bor op til fem unge sammen, og social færdighedstræning er en naturlig del af i fællesskab at skulle organisere rengøring, indkøb, madlavning mv. Således arbejdes der i alle dele af hverdagsliv med at organisere og strukturere egen adfærd. Det sker efter princippet "sund fornuft" og med den til enhver tid fornødne hjælp og støtte. Det socialpædagogiske fokus er rettet mod uddannelse og beskæftigelse. -
Højtider og traditioner
Struer Skolehjem blev oprettet 1906. Med så mange år på bagen har vi mange traditioner, vi holder i hævd.
Højtider og traditioner er en del af en fortælling om, hvem vi er – en historie, der linker fortiden til nutiden og sætter retning for fremtiden.Her er et ”Årshjul” med højtider og traditioner:
Fastelavn fejres med udklædning og ”slå katten af tønden.”
I foråret har vi tradition for vores 12 timers løb, hvor børn og voksne løber, for at samle penge ind til nyanskaffelser, der kommer børnene til gode. Det er en festlig dag, hvor forældre, søskende, familie, ansatte, virksomheder og samarbejdspartnere er hjertelig velkomne, både til at løbe med eller bare hygge sig i det store telt sat op til lejligheden. Der serveres kage og kaffe i det historiske ”Bedstemorhus”. Samme dag, er der åbent hus på institutionen, hvor der tilbydes rundvisning.
Påsken betyder besøg af påskeharen, og så skal der ledes efter æg.
Forældredag skolen: Ligger som regel i foråret. Her er der mulighed for at tale med lærere, deltage i undervisning eller andre aktiviteter.
Forældredag døgnafdeling: Hvert år inviteres til forældredag, hvor der er fællesspisning, aktiviteter og mulighed for at hygge sig med børn og personale.
Skolehjemmet inviterer personale med familie til grillaften sammen med børnene på institutionen. Der bliver grillet, bagt pandekager, spillet, kastet med flødeboller og hygget lige ned til vandet (hvis vejret tillader det).
En af de helt store dage er ”Gammel Elevfest”. Denne falder altid 2. lørdag i september. Til ”Gammel Elevfest” møder tidligere elever samt ansatte op til en snak om gamle dage, god mad og fælles hygge. Invitationen kan ses her på hjemmesiden, eller på Struer Skolehjems Facebook side.
Struer Skolehjems fødselsdag fejres d. 11.09. med kagemand, sang, tale og flag i skolen aula kl. 9.30.
Fredag i uge 41 afholdes skolernes trimdag. Vi deltager børn og voksne i løb, eller cykling.
Midt november begynder juleforberedelserne. Vi har mulighed for at hente juletræer hos en tidligere elev, hvilket er noget af en begivenhed. Børn og voksne har juletræer med hjem, og Struer skolehjem pyntes op med juletræer og lyskæder.
Julehygge dag: Ugen efter juletræs afhentning kommer den samme tidligere elev med masser af materiale til dekoration, og hele skolen dufter af kogler og gran.
I december måned afholder Forstander Torben Norup to banko aftener, med gode præmier og snolder.
December byder også på vores årlige julemiddag med and og risalamande. Der spises til den store guldmedalje i håbet om at vinde mandelgaven. Vi slutter aftenen af med at danse om juletræet, og dele julegaver ud.
Vi afslutter året med fælles morgenmad på skolen og derefter går turen til Venø kirke, inden vi ønsker hinanden en rigtig glædelig jul. -
Medarbejdere
35 ansatte
- 2 ledere
- 17 pædagoger
- 6 lærere
- 3 skolepædagoger
- 1 psykolog
- 1 administrativ
- 8 praktisk personale
Udover det fastansatte personale er der fasttilknyttede vikarer, løse vikarer og studerende tilknyttet Struer Skolehjem.
Ledelse og administrativ personale
Torben Norup
ForstanderHenrik Bitsch
ViceforstanderCarina Uglsøe Christiansen
Adm. lederCharlotte Egemose
Projektkoordinator, pæd. ansvarlig, TRKenneth Bentsen
Psykolog
Tagskægget - Nr. 13/efterværn
Edele H. Vrist
SocialpædagogPer Skoubo
OmsorgsmedhjælperBenny Teglgaard
Rasmus Boas
SocialpædagogBrita Pedersen
Socialpædagog
Solhøj
Arne Nielsen
SocialpædagogMariann Saugmandsgaard
SocialpædagogPeter Just Jensen
SocialpædagogMette Skriver Kloster
SocialpædagogHeine Sakskjær
OmsorgsmedhjælperMona Rasmussen
SocialpædagogLiv Dam
OmsorgsmedhjælperCarina Lund
SocialpædagogRasmus Kvistgaard
Fjordglimt
Laila Munck
SocialpædagogNiels J. Christensen
SocialpædagogKaren Kruse
SocialpædagogLine Brødbæk
SocialpædagogChristoffer Bailey
SocialpædagogMalene Rossing Nielsen
SocialpædagogAnders Pedersen
SocialpædagogSanne Havskov
Teamkoordinator SFO, Socialpædagog
Praktisk personale
Gitte Isaksen
KøkkenlederBritta Riis
KøkkenassistentRikke Viborg
ErnæringshjælperAnne-Marie Jørgensen
Vaskeri, rengøring mv.Ove Nielsen
Teknisk servicelederHanifa Nassan
IGU-praktikantHeldagsskolen
Ann B. Sandholm
SocialpædagogJohn Laursen
PædagogmedhjælperSara Hviid Vrist Laurie
SocialpædagogLene Baden
SocialpædagogNanna Josefsen
SocialpædagogMette S. Madsen
StøttepædagogSkolen
Jens Chr. Christensen
OverlærerHans Jørgen Svoldgaard
LærerLene Bernhard
LærerChristina Qvist Pedersen
LærerFrank Hede
LærerPernille Bak Persson
StøttepædagogDavid Fabricius
Lærer -
Bestyrelsen
Hans E. Jepsen
FormandKarsten Hjort Larsen
Næstformand
Peter Vestergaard
Tina Boel van Ingen
Charlotte Egemose
Tillidsmand for Struer SkolehjemJeannette Grummesgaard Enevoldsen
Centerchef Skoler og dagtilbud, Struer Kommune
Kjeld Berthelsen
-
Historie
Der var engang...
Struer Skolehjem har eksisteret i over 100 år. I nedenstående PDFer kan du læse mere om vores historie.- Hvordan det hele begyndte
- Struer Skolehjems Historie
- Arnes gensyn med skolehjemmet
- Plejehjemsforeningen for Ringkøbing Amt
- Paa sidelinjen i mere end 60 år
Det første forstanderpar 1906-37
Magnus Grønne
Kristine Grønne