Sundhedsfremmende fokus og tiltag i hverdags livet

Den mentale velvære og sundhed kommer når man føler sig tryg, og man kan udfolde sine kompetencer og indgå i fællesskaber med andre.
Den fysisk sundhed handler om at holde sin krop sund, og vi gør aktivt brug af Sundhedsstyrelsen vejledninger til sundhed for børn og unge, ud fra alder og individuelle behov. Gennem vores specialpædagogiske indsats og en anerkendende og ressourcefokuseret tilgang møder vi det enkelte barn eller ung mødes med forudsigelighed og fast struktur med sundhed er en integreret del.

Vores hverdagsliv indeholder fokus og individuelle indsatser på følgende:
- varieret og nærende kost fra eget køkken og måltider som spises i vores hjemligt indrettede køkkener og sammen med børn og voksne.
- Motion, bevægelse og deltagelse i sport i lokalområdet.
- fysisk aktivitet indlagt i dagsstruktur og aktiviteter i hverdagen.
- søvnrytme
- brug af privatpraktiserende ved sygdom, pligtige undersøgelser og andet.
- Personlig hygiejne
- rengøring og oprydning af eget værelse

Med sundhedsfremmende tiltag skabes en ramme for, at vores børn og unge tilbydes ”det sunde valg og rammer”. Herudover arbejdes der løbende med alderssvarende selvstændighed og støtte så der skabes motivation for egen trivsel at være aktiv i egen trivsel og liv.

Kostpolitik: 'Man bli'r hvad man spiser'

På Struer Skolehjem bestræber vi os på at tilbyde en sund og varieret kost, der ser indbydende ud, og som tager udgangspunkt i årstidens sortiment. Det er vores mål, at være i konstant udvikling med fokus på nye menuer og variationer.

Vi vil tage hensyn til specielle diæter.

Søde sager, så som kager, slik og sodavand vil blive nedprioriteret i hverdagen til fordel for sund kost, i weekenden levnes der plads til dette.

Vi ønsker en sammenhængende kostpolitik for hele Skolehjemmet, hvor vi lever efter de 8 kostråd:

  • Spis frugt og grønt – 6 stk om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen

Morgen
Fedtfattig, fiberrige og grove morgenmadsprodukter tilstræbes, sukkerforbruget begrænses til max 2 tsk. pr. morgen, der drikkes mælk.

Formiddag
Køkkenet leverer grovboller/frugt o.l. Derudover spises der ikke andet inden middagsmaden.
Skolekøkken: Der bages sunde brød o. lign. Kager bages til fødselsdage. Laves der middagsmad, spises den på skolen inden spisepausen.

Middag
Kostplanen laves med input fra børn og voksne, køkkenet serverer en sund og alsidig middagsmad, vi bruger friske råvarer.

Eftermiddag
Grovbrød og frugt.

Aften

Består primært af rugbrød og pålæg, rester af middagsmaden og grønt.

Aftenskaffe

Grovbrød, knækbrød og frugt.

Børns indtagelse af kaffe/the begrænses i vides mulig omfang.

Ved fødselsdage bestemmer fødselaren middagen på afdelingen, og fejres dagen på skolen med kage og sodavand, er det efter middagen.

Sidste skoledag før sommer og jul, forældrearrangementer o. lign. kan der serveres noget ud over det sædvanlige.

I weekenden stilles der forskellige fødevarer frem i køkkenet, for eksempel sukkerholdige morgenmadsprodukter, juice, sodavand, kage, chips o. lign.

Samlet set tilstræber vi, at kosten skal være et godt eksempel på sunde kostvaner, som de unge kan tage med sig videre i livet.

Kostpolitikken kan og vil blive anvendt i det daglige. Kostpolitikken vil blive revideret en gang årligt.

Har du spørgsmål, så kontakt